HUNDFYRENDjursjukgymnast

Övriga behandlingsmetoder

Ultraljud/intraljud

Ultraljud och intraljud ger en ökad blodgenomströmning lokalt i vävnaden, ger viss smärtlindring och är avslappnande för spända muskler. Intraljud fungerar bra på kroniska muskelspänningar som uppstår t ex vid artros, spondylos och höftledsdysplasi och är lämpligt som egenvård. Ultraljud har en kraftigare effekt och bör endast användas av utbildad personal. Ultraljud som behandlingsmetod är bra för känsliga hundar då behandlingen inte känns obehaglig.

Elektroterapi

Vid elektroterapi används olika låg - och mellanfrekventa strömmar för att ge en ökad blodgenomströmning lokalt, viss smärtlindring och avslappning för spända muskler. TENS och NMES (elektrisk muskelstimulering) är vanligt förekommande och används både vid akuta och långvariga smärttillstånd och för att skapa muskelsammandragningar. 

Laserterapi

Laserterapi är en mångsidig och effektiv behandlingsmetod tex vid smärta och inflammation. Det kan användas både på akuta och kroniska skador. Ex. på problem där laser kan vara effektivt är:

- muskelskador t ex inflammation, sträckning, spänning

- ledproblem t ex artros, inflammation

- ligamentskador, senskador

- ryggproblem

- smärta

Massage

Massage ger en ökad blodcirkulation och minskar muskelspänningar. Massage har även en avslappnande effekt och bidrar till att starta smärtlindrande processer i kroppen. Massage kan fylla flera funktioner:

- lindra smärta, stelhet och ledvärk

- friskvård för aktiva hundar

- lugnande för stressade hundar

- allmänt ökat välbefinnande för ALLA hundar

Stretching

Stretching innebär töjning/förlängning av muskel/muskelgrupp. Stretching är skadeförebyggande, minskar muskelspänningar och gör att hundens rörelseomfång ökar vid behov eller bibehålls.

Värme/kylterapi

Värme har en smärtlindrande effekt och fungerar uppmjukande på muskler, senor och leder.

Kyla har en smärtlindrande effekt genom att minska svullnad, blödning och inflammation.

Akupunktur

Akupunktur fungerar smärtlindrande genom att ge lokalt ökad blodcirkulation och stimulera kroppens egna smärtlindrande funktioner.

Ledmobilisering/rörelseträning

Rörelseträningen syftar till att återskapa normal rörelsefunktion i en led efter skada eller operation. Det används både som en viktig del i egenvård av hunden och som behandling.

Träningsövningar

Övningar som tränar upp hundens styrka, balans, koordination och kondition efter skada, operation eller i friskvårdande syfte. T ex cavaletti, slalomövningar, viktmanschetter och klövjeväska.

Kostrådgivning

Att hunden äter ett fullvärdigt foder är av största vikt under rehabilliteringen för att kroppens ska kunna återhämta sig optimalt. Din hund kan även vara i behov av extra kosttillskott under vissa perioder av sitt liv, om den är hårt arbetande eller har kroniska ledproblem.